Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

Бъзака и неговите лечебни свойства.

Бъзака и неговите лечебни свойства.

Бъзакът е същият род растение като бъза или бъзовото дърво, но не са едно и също растение. Бъзакът (Европейският бъзак) представлява храст, кой­то рас­те в пу­щи­на­ци и око­ло реч­ни­те ка­на­ли и е широко разпространен във Великобритания и континентална Европа, както и до Средиземно море и на изток към Хималаите. В България се среща в изобилие. Бъзакът е близък родственик на така наречената „Хималайска китка“- растение, виреещо в Хималаите и известно от векове с това че е лечебно за редица заболявания.

Плодовете и листата на бъзака много приличат на тези на дърво бъз, но това е растение, което расте само на около три метра височина и умира през зимните месеци. Стъблото на това растение не е дървесно като на своя брат близнак бъзовото дърво, и понякога белите му цветове са обагрени в червено. Те цъфтят през юли и август, и не миришат приятно. Всъщност когато узрее, цялото растение мирише неприятно, което го и различава от бъза. Тъй като аромата му е толкова силен се говори, че растението отблъсква гризачи като къртици и мишки.

 

Установено е, че бъзакът има противоракови, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Според някои съвременни изследвания има анти-ревматизмичен ефект. Цвета и плодовете съдържат етерично масло. Останалата част от растението съдържа танин, стероиди, флавоноиди, гликозиди, включително самбунигрин, ебулосид и ебулин, заедно с производни на кафеена киселина и други вещества. Въпреки това, много повече изследвания трябва да се направят, за да се разбере как това растение може да се използва ефективно за човешкото здраве.

В иранската традиционната медицина растението се използва за лечение на възпалено гърло, пчелни ужилвания, коприва, както и артрит. В някои части на света Сока от корена на бъзака се използва за боядисване на коса в черно, а от плодовете му се прави и синя боя и мастило.

 

В традиционната медицина корена на бъзака се използва като много ефективно и силно слабително, което не е много препоръчително. Листата също могат да се използват като по-слабо слабително. Те имат противовъзпалителни свойства, може да помогне за увеличаване на потока на жлъчката в организма и му помагат да се премахне, действа като отхрачващо средство. Те също имат диуретични свойства.

Има няколко начина за консумиране на полезната билка. Плодовете трябва да се берат през края на август и началото на септември, когато са добре узрели. След като се наберат се затварят в буркани със захар и се оставят за 2 седмици да ферментират на слънце. След това се прибират в хладилник и се приема по 1 чаена лъжичка сутрин 10-15 минути преди закуска. Друг вариант за консумация на бъзак е като просто се сварят или самите плодове или листата за чай. Важно е да се отбележи, че първите дни от консумацията на билката, може да предизвика разстройство.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)