Бъзакът е същият род растение като бъза или бъзовото дърво, но не са едно и също растение. Бъзакът (Европейският бъзак) представлява храст, който расте в пущинаци и около речните канали и е широко разпространен във Великобритания и континентална Европа, както и до Средиземно море и на изток към Хималаите. В България се среща в изобилие. Бъзакът е близък родственик на така наречената „Хималайска китка“- растение, виреещо в Хималаите и известно от векове с това че е лечебно за редица заболявания.
Плодовете и листата на бъзака много приличат на тези на дърво бъз, но това е растение, което расте само на около три метра височина и умира през зимните месеци. Стъблото на това растение не е дървесно като своя брат близнак бъзовото дърво и понякога белите му цветове са обагрени в червено. Той цъфти през юли и август и не мирише приятно. Всъщност, когато узрее, цялото растение мирише неприятно, което го и различава от бъза. Тъй като ароматът му е толкова силен, се говори, че растението отблъсква гризачи като къртици и мишки.
Установено е, че бъзакът има противоракови, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Според някои съвременни изследвания има антиревматичен ефект. Цветът и плодовете съдържат етерично масло. Останалата част от растението съдържа танин, стероиди, флавоноиди, гликозиди, включително самбунигрин, ебулосид и ебулин, заедно с производни на кафеена киселина и други вещества. Въпреки това много повече изследвания трябва да се направят, за да се разбере как това растение може да се използва ефективно за човешкото здраве.
В иранската традиционната медицина растението се използва за лечение на възпалено гърло, пчелни ужилвания, копривна треска, както и артрит. В някои части на света сокът от корена на бъзака се използва за боядисване на косата в черно, а от плодовете му се прави и синя боя и мастило.
В традиционната медицина коренът на бъзака се използва като много ефективно и силно слабително, което не е много препоръчително. Листата също могат да се използват като по-слабо слабително. Те имат противовъзпалителни свойства, могат да помогнат за увеличаване на потока на жлъчката в организма и помагат да се премахне, действа като отхрачващо средство. Те също имат диуретични свойства.
Има няколко начина за консумиране на полезната билка. Плодовете трябва да се берат през края на август и началото на септември, когато са добре узрели. След като се наберат, се затварят в буркани със захар и се оставят за 2 седмици да ферментират на слънце. След това се прибират в хладилник и се приема по 1 чаена лъжичка сутрин, 10-15 минути преди закуска. Друг вариант за консумация на бъзак е като просто се сварят или самите плодове, или листата за чай. Важно е да се отбележи, че първите дни от консумацията на билката може да предизвика разстройство.
Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.
Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)
keepfit.bg
Оставете коментар