Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

Храни, които помагат при абсорбцията на желязо.

Храни, които помагат при абсорбцията на желязо.

 

Усвояването на желязо зависи от няколко фактора, включително и колко можете да получите от определени продукти. Този минерал е отговорен за доставяне на кислород до всички ваши органи и тъкани с помощта на протеинов хемоглобин. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, проблеми с психиката, а при бременни жени води до малки или недоносени бебета. За да сте здрави, хранете се обилно с богати на желязо храни, както и с храни, богати на витамин С, защото той помага за абсорбцията на желязото.

 

Абсорбцията на желязо.

И животинските, и растителните храни съдържат желязо и усвояването му зависи от конкретната форма. Тялото абсорбира по-ефективно хемово желязо, намиращо се в продукти от животински произход. Не хемово желязо от растителни източници се усвоява по-добре, когато се комбинира с витамин С и с храни, богати на него. Храни, съдържащи калций, танини, фитати и полифеноли намаляват абсорбцията на не хемово желязо. Чаят, кафето, млякото, бобовите растения и пълнозърнестите храни съдържат тези вещества.

 

Цитрусови плодове.

Цитрусовите плодове са богати на витамин C. Яденето на един портокал ви осигурява 70 милиграма витамин C. Обогатените зърнени храни, както и закуската с месо и яйца са богати на желязо. За по-добро усвояване на желязо, добавете един портокал или чаша портокалов сок към закуската си. Три-четвърти чаша портокалов сок осигурява 93 милиграма витамин C. Ако приемате желязо като хранителна добавка, приемайте я със сок от цитруси за по-ефективно усвояване. Грейпфрутът или сок от грейпфрут е също отличен източник на витамин C.

 

 

Зеленчуци.

Един от най-богатите източници на витамин C е червения пипер. Една червена чушка съдържа 95 милиграма витамин С. Домати, доматен сок, броколи, карфиол, зелени чушки, зеле, ряпа, картофи и брюкселско зеле са зеленчуци, богати на витамин C. Тези зеленчуци могат бъдат добавени към вашата храна като гарнитура при сервирането на месо, което е с високо съдържание на желязо. Може да пробвате да добавите тези зеленчуци в предястия като макаронени изделия, гювечи, супи или салати, за да спомогнете за по-бързото абсорбиране на желязото.

 

 

 

Плодове.

Пресни ягоди, киви и пъпеш са плодове, богати на витамин C. Половин чаша нарязани ягоди съдържа 49 милиграма витамин C. Плодовите сокове предлагат добър източник на витамин C, благодарение на добавянето на аскорбинова киселина в тях. Проверете етикета за съдържание на витамин C. Включването на плодове и плодови сокове в храненето си е прост начин за подобряване на абсорбцията на желязо.

 

 

 

Хранителна добавка.

Ако не можете да отделите средства и време за намирането и закупуването на богати на желязо и витамин С продукти, добър алтернативен вариант си остава приемането на хранителни добавки. Висококачествените хранителни добавки гарантират съшия здравословен прием на витамини, какъвто ще получите от плодовете и зеленчуците.

Свързани продукти със статията: 

Солгар Витамин C (Solgar) 1000 mg - 90 таблетки

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)