Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

Как да премахнем следите от акне?

Как да премахнем следите от акне?

Понеже отърваването от пъпките не е достатъчно стресиращо, а също така те доста често оставят грозни тъмни петна, които имат нужда от цяла вечност, докато изчезнат. В действителност, при 95 процента от младите жени, които се борят с акнето, остават с някакъв вид обезцветяване на кожата, а при около 25 на белезите остават за постоянно. Вместо безнадеждно да се оглеждаме в огледалото в тези останали следи от акне, можем да се опитаме да ги преборим.

 

Стъпка 1: Научете езика на заболяването
Опознаването на врага е половин спечелена битка. В повечето случаи, когато хората говорят за белези от акне, става въпрос за състояние, наречено пост-възпалителна хиперпигментация (PIH). При момичета със светла кожа, PIH прилича на розово / червени петънца. При жени с по-матова кожа, промяна на цвета обикновено е до лилаво, кафяво или черно. PIH се случва, когато в следствие на травма, кожата се опитва да произведе повече меланин (веществото, което ни дава цвят). Хората с тъмна кожа са най податливи на такова състояние. Но пък при тях е по-вероятно проблемът да избледнее с времето.

Истинските белези от акне се появяват, когато възпалението на кожата е достатъчно тежко, за да причини липса на колаген. Това обикновено е резултат от кистозно акне. Белезите в началото се изразяват само в промяна на пигментацията, но в последствие структурата на кожата се видоизменя. Най-често срещаният тип белези са тези, които изглеждат като малки чинии или назъбени дупчици. Тези истински белези за съжаление не отшумяват сами, а трябва да бъдат лекувани.

 

Стъпка 2: Изберете най-подходящия продукт
Всеки, който се е заел да се бори с акнето, трябва да използва лек, нежен препарат за измиване на лицето в началото на всеки ден. Продукти, които съдържат гранули, предизвикат малки микро-сълзи по лицето, които сигнализират на кожата да произвежда повече меланин, затова е хубаво да бъдат избягвани.

Стъпка 3: Задължителни сутрешни процедури

Витамин C е страхотно средство което намаля PIН. Всяка сутрин можете да нанасяте гел, серум или крем с витамин С, в зависимост от вашия тип кожа. Също така е много важно да нанасяте слънцезащитен крем всеки ден, преди излизане от вкъщи. Лъчите на слънцето, дори и такива, които можете да уловите през прозорците в колата си или в офиса, могат да влошат състоянието на кожата.

 

Стъпка 4: Борете се с пигментацията през нощта
Продукти, съдържащи ретинол и хидрохинон, са от решаващо значение в борбата с белезите. Ретинолът е върховен ексфолиант, който помага за коригиране на петна и неравности по кожата, като същевременно помага за намаляване образуването на пъпки. Хидрохинонът има способността да спре образуването на меланин в проблемните области. За да се избегне дразнене, се прилага съвсем малко количество, приблизително колкото грахово зърно, върху всяка засегнатата област на лицето. Ако имате обаче чувствителна кожа, ретинолът и хидрохинонът могат да са твърде дразнещи.

 

Стъпка 5: DIY пилинг
Лек, домашни пилинг са приятно допълнение към лечението на белезите от акне. Те помагат с ексфолиране на кожата и избледняване на петната. За да се избегне сухота, зачервяване, или неволно влошаване на симптомите, е хубаво да правите това само веднъж на всеки две седмици.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)