Някои храни просто си пищят, че са нездравословни, или както е модерно да се казва: Junk Food. Както знаем, бисквитите с шоколад и кашкавалите, които оцветяват ръката ни, докато ги държим, не са добри храни за нас. Но изборът на здравословна храна невинаги е толкова очевидно лесен. Това отнема време в проучване. Сравнявайки нездравословната храна със здравословната, означава да четете и разбирате етикетите на храните, да идентифициране съставките и да помислите как са били приготвяни те.

Стъпка 1

Прочетете внимателно етикета на храните от горе до долу.

Стъпка 2

Вижте броя на калории на порция и също така броя на калории от мазнини. Нездравословната храна обикновено предоставя голям брой калории на порция, като по-голямата част от калориите идват от мазнините. Здравословната храна трябва да бъде с ниско съдържание на калории и особено ниско съдържание на калории от мазнини. На дневна диета от 2000 калории трябва да се консумират по-малко от 65 грама мазнини на ден.

Колко калории съдържат определени храни и напитки - допустими стойности за здравословно хранене.

Стъпка 3

Анализирайте видовете мазнини, съдържащи се в храната. Нездравословната храна обикновено е с високо съдържание на лоши видове мазнини - транс и наситени. Европейската асоциация за сърдечно-съдови заболявания препоръчва да се консумират по-малко от 1 на сто от общите калории на транс мазнини, или по-малко от 2 грама транс мазнини на ден, ако имате ежедневна диета с 2000 калории. По-малко от 20 грама, или 10 процента от общия брой на калориите трябва да идват от наситени мазнини. Здравословните храни имат малко или никакви транс и наситени мазнини.

Стъпка 4

Въглехидрати, мазнини, белтъчини, холестерол - полезни или вредни?Проучвайте количеството на холестерола и натрия в храната си. За дневна диета от 2000 калории трябва да се консумират по-малко от 300 милиграма холестерол и 2400 мг натрий. Колкото по-големи са числата, толкова по-вероятно е храната да е нездравословна.

Стъпка 5

Прочетете процента на стойностите на диетични фибри, витамин C, витамин А, калций и желязо. Това са добри хранителни вещества, които често липсват или са с ниско съдържание в нездравословните храни - по-малко от 5 на сто от препоръчителната дневна стойност за това хранително вещество се счита за ниска. За да бъде храната богата на хранителни вещества, тя трябва да осигурява най-малко 20 на сто от хранителните вещества, препоръчвани в дневната доза.

Стъпка 6

Помислете за цялостното съдържание на хранителните вещества, като фибри, калций, желязо и витамини A и C в храната. Здравословната храна не трябва да бъде с високо съдържание на всички хранителни вещества. Портокалът например осигурява 130% от дневната стойност за витамин С, но съдържа само 2% от дневната стойност на витамин А и никакво желязо. Някои здравословни храни осигуряват много от едно хранително вещество, докато други предоставят по-малки количества от различни хранителни вещества.

Стъпка 7

Проверете съдържанието на захар и го сравнете със списъка с хранителните съставки. Храните като плодове съдържат естествени захари и естествените захари няма да фигурират в списъка на съставките на храната. Нездравословната храна често има голямо количество добавена захар, което ще видите в списъка със съдържанието под различни наименования, включително и захар като: високофруктозен сироп от царевица, царевичен сироп, малтоза, глюкоза, захароза, мед, кленов сироп и плодов сок концентрат.

Стъпка 8

Прочетете списъка на съставките в храната. Редът на съставките в списъка показва коя съставка в какво количество е в продукта. Първата съставка в списъка показва, че е в най-големи количества в продукта, втората посочена съставка е следващата най-съдържаща се и така нататък. Ако видите захар, сол или мазнини като една от първите съставки, това показва, че те са едни от основните съставки в храната. Нездравословна храна често е с високо съдържание на всичките три изброени.

Съвети

Когато се храните навън, помислете как се приготвя храната. Нездравословната храна често е пържена или тестена. Можете обаче да изберете по-здравословни храни като печени или на скара.

Поддържайте здравословно хранене, като се ограничавате в това, което добавяте към нея. За пример, за да стане една салата здравословна, с високо съдържание на мазнини, тя трябва да бъде полята обилно с дресинг за салата. Пастата и зеленчуците са чудесни, но сметановият сос, който се изсипва отгоре, е с високо съдържание на мазнини и натрий. Майонезата, заквасената сметана и сиренето добавят още повече калории и мазнини към храната.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg