Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

Как да се предпазим от есенно-зимните грипове?

Как да се предпазим от есенно-зимните грипове?

С идването на есента и зимата, освен пожълтяването на листата, за съжаление виждаме също и започването на основния грипен сезон за годината. Когато въздухът стане по-студен и сух, грипния вирус става по-стабилен, като така остава във въздуха за по-дълго време, което прави зимата идеалния сезон за разпространяване на болестта.

За да не бъдете подвластни на грипа, следвайте здравословните съвети за превенция.  Прихващането на грип намаля нашата продуктивност както на работа, така и извън нея за няколко дни. Грипът може да унищожи имунната ни система и така да ни остави податливи на всякакви вируси и настинки за седмици напред. За да избегнем заразяването с грипен вирус, ето няколко съвета, който да следваме, за да сме здрави и пълноценни през целия есенно зимен сезон.

 

Хранете се добре и спете добре

Може би най-добрият начин да предпазим нашето тяло от грип през тези месеци е да се храним добре и също така да си почиваме добре.  Добрият сън гарантира, че вашето тяло има осигуреното му време да релаксира, презареди и също така да държи имунната система силна. Храненето с добре балансирана хранителна диета ще даде на организма ни така нужните ни витамини, минерали и енергия, за да продължава да функционира и да се бори с всеки грипен вирус попаднал в нашето тяло.

Яжте допълнително зеленчуци като наблягате на листните такива. Така ще дадете на тялото си допълнителна сила. Консумирането на кисело мляко ежедневно, повишава с 25% стимулацията на имунната ни система.

 

Планирайте

Планирането е най-необходимо през тази част на годината от която и да е друго, за да премахне стреса и депресията. Есенното време е главен демотиватор в офиса след лежерните летни дни. Но с предстоящите празници и най-вече с Коледа и Нова година, практиката показва тенденция в повишаване нивото на стрес при хората, като то е съзнателно и несъзнателно.

Колкото повече планирания направите (свързани с работата или с личния ви живот), толкова е по-голям шанса да избегнете депресиите и да живеете здравословно. Така че започнете да планирате нещата, като например хубава есенна или зимна почивка, приближаващи лични празници, измисляне на подаръци за различни поводи и т.н. Може да ви се струва прекалено рано за тези планове, но това действително ще ви помогне да намалите стреса особено когато времето за тези събития наближи и вие бъдете подготвени и спокойни.

 

Направете си околната среда на работа приятна и комфортна

Повечето офис помещения са прекалено „хладни“  през есените и зимните месеци. Чувството за хладнина кара нашето тяло да се чувства напрегнато и стресирано, дължащо се на опитите му да компенсира  и задържи нормална телесна топлина. Релаксирането от това състояние ще бъде много трудно.

Носете малък нагревател (електрическа възглавница или духалка) за да поддържате телесната температура в норма. Така ще увеличите комфорта си, ще освободите напрежението и ще се чувствате по-спокойни. Когато си поставите краката под ъгъл и междувременно ги затопляте, те се облекчават и успокояват. Когато сте спокойни и ви е комфортно, имунната ви система произвежда повече химични вещества, които помагат при борбата с инфекциите.

 

Използвайте овлажнители на въздуха

Овлажнителите са най-подходящи за използване в тези месеци от годината, заради по-сухото време. Те помагат за предотвратяване на грип и настинки, защото ниската влажност на въздуха изсушава носа и носната лигавица и така ставаме по-податливи на заболявания.

Ако вашият офис има овлажнител за въздух или вие сте си донесли за работното място, незабравяйте да го почиствате редовно. При непочистване се развъждат бактерии и плесен, които се разнасят във въздуха и могат да навредят на вашето здраве.

 

 

Дезинфекцирайте

Не е най-популярното нещо, което да правите по време на работа, но е най-лесното нещо да направите за да защитите себе и да останете здрави. В повечето случай, грипа се предава от контакт с повърхности, които преди това са били докосвани от болни хора.

Чрез кашлянето и кихането се разпространява грипния вирус и е достатъчно докосване на повърхност която е замърсена с него по въздушно капков път, за да се заразите. Редовното дезинфекциране на повърхностите около работното място, които използвате, значително ще намали вероятността от заразяване с грип. Мийте ръцете си редовно и всеки път при работа със общите части в офиса.

 

Тренирайте

Тренировките и упражненията са най-лесният начин да засилим нашата имунна система.

И все пак ако се разболеете, то останете да се лекувате в домашни условия. Колегите ви на работа ще бъдат много по-доволни.

 

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)