Динята е любимият летен плод на всички… Е, добре де, на повечето от нас. Знаете ли, че динята дори не е плод? Ето десет интересни факта за динята, за които и не подозираме:

  1. Динята има антиоксидантни свойства и пречиства отганизма от токсини, хидратира, подмладява.Тя не само утолява жаждата ни, но и помага за предотвратяване на заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и артрит.
  2. Над 1200 сорта и разновидности на динята се отглеждат в целия свят.
  3. Динята е много здравословна храна, тъй като не съдържа никакви мазнини или холестерол, а е с високо съдържание на фибри и витамини А и С, също така е добър източник на калий.
  4. Розовата диня е източник на мощен каротеноиден антиоксидант, ликопен. Тези силни антиоксиданти преминават през цялото ни тяло, като неутрализират свободните радикали. Като по този начин ни предпазват от редица заболявания.
  5. Знаете ли, че всъщност динята е зеленчук?! Тя е свързана към рода на краставиците и тиквите.
  6. В миналото изследователите са използвали динята като манерка или съд за събиране на течности.
  7. Динята вирее и се отглежда в над 96 страни по целия свят.
  8. В Китай и Япония динята е популярен подарък за поднасяне на домакина.
  9. В Израел и Египет често сладкият вкус на динята е съчетан със соления вкус на сиренето.
  10. Всяка част на динята е годна за консумация, дори семките и корите и.

Невероятен плод… Зеленчук, нали :) ? Ето и една рецепта за ледено студена динена лимонада за прохлада през горещите дни и нощи:

Съставките за нея са за 6-8 порции:

  • ½ чаша малини
  • ¾ чаша захар
  • ½ чаша вода
  • 3 чаши нарязана на кубове диня, като се премахват семената преди това
  • Сок от 2 изцедени лимона (пада се около ½ чаша общо сок)
  • 1 и половина чаша ароматен ягодов сироп

Динята хидратира тялото много добре, не съдържа никакви мазнини и холесторол, богата е на витамини, фибри и минерали.

Как да го приготвим…

1. Кубчетата с диня и малините се слагат заедно в блендер. Разбиват се, докато се получи еднородна смес. Получената смес се прецежда, а остатъкът, който не се е прецедил, се изхвърля.

2. Изсипвате захарта и водата в малка тенджера. Затопляте, като разбърквате непрекъснато, докато захарта се разтвори. Оставя се да изстине.

3. Смесете сока от динята и малините + лимонения сок в съд, който след това трябва да сложите в камерата. Изчакайте да се охлади, дори и леко да замръзне.

4. С лъжица сложете сместа във високи и широки чаши. Изсипете 3-4 супени лъжици от ягодовия сироп върху замразения сок във всяка чаша.

Сервирайте веднага.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg