Динята е любимият летен плод на всички… Е, добре де, на повечето от нас. Знаете ли, че динята дори не е плод? Ето десет интересни факта за динята, за които и не подозираме:
- Тя не само утолява жаждата ни, но и помага за предотвратяване на заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и артрит.
- Над 1200 сорта и разновидности на динята се отглеждат в целия свят.
- Динята е много здравословна храна, тъй като не съдържа никакви мазнини или холестерол, а е с високо съдържание на фибри и витамини А и С, също така е добър източник на калий.
- Розовата диня е източник на мощен каротеноиден антиоксидант, ликопен. Тези силни антиоксиданти преминават през цялото ни тяло, като неутрализират свободните радикали. Като по този начин ни предпазват от редица заболявания.
- Знаете ли, че всъщност динята е зеленчук?! Тя е свързана към рода на краставиците и тиквите.
- В миналото изследователите са използвали динята като манерка или съд за събиране на течности.
- Динята вирее и се отглежда в над 96 страни по целия свят.
- В Китай и Япония динята е популярен подарък за поднасяне на домакина.
- В Израел и Египет често сладкият вкус на динята е съчетан със соления вкус на сиренето.
- Всяка част на динята е годна за консумация, дори семките и корите и.
Невероятен плод… Зеленчук, нали :) ? Ето и една рецепта за ледено студена динена лимонада за прохлада през горещите дни и нощи:
Съставките за нея са за 6-8 порции:
- ½ чаша малини
- ¾ чаша захар
- ½ чаша вода
- 3 чаши нарязана на кубове диня, като се премахват семената преди това
- Сок от 2 изцедени лимона (пада се около ½ чаша общо сок)
- 1 и половина чаша ароматен ягодов сироп
Как да го приготвим…
1. Кубчетата с диня и малините се слагат заедно в блендер. Разбиват се, докато се получи еднородна смес. Получената смес се прецежда, а остатъкът, който не се е прецедил, се изхвърля.
2. Изсипвате захарта и водата в малка тенджера. Затопляте, като разбърквате непрекъснато, докато захарта се разтвори. Оставя се да изстине.
3. Смесете сока от динята и малините + лимонения сок в съд, който след това трябва да сложите в камерата. Изчакайте да се охлади, дори и леко да замръзне.
4. С лъжица сложете сместа във високи и широки чаши. Изсипете 3-4 супени лъжици от ягодовия сироп върху замразения сок във всяка чаша.
Сервирайте веднага.
Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.
Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)
keepfit.bg
Оставете коментар