Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

Кои храни са най-добри за здравословно отслабване?

Кои храни са най-добри за здравословно отслабване?

Отслабването може да бъде истинско предизвикателство, особено когато има много различни диети на хоризонта. Някои диети могат да ви помогнат при отслабването, но в никакъв случай не може да се нарекат здравословни, защото те елиминират естествените и здравословни храни като плодове и пълнозърнести храни. Балансираната диета с намаляване на калориите и порцията на хранене е един здравословен начин да отслабнете.

 

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат част от здравословната диета за отслабване, защото те съдържат много витамини, минерали и фибри. Зеленчуци без скорбяла като броколи, зелен фасул, моркови или зеленолистни предоставят минимални калории на организма. Приемането на 3-4 порции зеленчуци на ден може да ви помогне да се заситите, когато ограничавате количеството на калориите. Съсредоточете се върху зеленчуци с по-малко скорбяла като царевица и картофи. Въпреки, че плодовете се смята, че имат повече калории от зеленчуците, те все пак са храни с ниско съдържание на калории, но за сметка на това и с доста витамини. Фибрите, който се съдържат както в зеленчуците, така и в плодовете, добавят пълнота към диетата и така се получава чувство на ситост дори и с приема на по-малко храна. Поне половината от порцията ви за храна трябва да съдържа плодове и зеленчуци. Дневно трябва да се консумират между 2.5 и 3 купички със зеленчуци и също така между 1.5 и 2 купички с плодове според  диетолозите.

 

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са още един чудесен източник на фибри в диетата, който ще ви засити повече от рафинираните зърнени храни. При избора на зърнени продукти е добре да се търси думата „пълно“ в главните съставки на продукта. Пълнозърнестите храни като пшеничен хляб, жито, тестени изделия, кафяв или див ориз, осигурят фибри, витамини и минерали към диетата. Макар и не толкова нискокалорични, пълнозърнестите храни помагат да се заситите повече от рафинираните зърна като бял хляб и макаронени изделия.

 

Млечни продукти

Диетолозите отбелязват, че нискомаслените млечни продукти може да помогнат в контрола върху теглото ни. Една чаша обезмаслено мляко осигурява само 90 калории, а едно ниско маслено кисело мляко има по-малко от 100 калории на порция, което ги прави чудесни закуски или допълнения към вашата хранителна диета. Диетолозите препоръчват прием на 3 чаши (купи) млечни продукти всеки ден.

 

 

 

Колбаси и протеини

Месото и другите източници на протеини могат да допринесат за значителното количество калории към диетата, ако са подбрани внимателно и разумно. Когато избирате телешко, трябва да търсите крехко разфасовано месо като филе или да е до 90% чисто месо. Птичето месо също е добро за диети, но без кожата. Тя съдържа голямо количество мазнини и калории. Телешкото и пилешкото месо трябва да са около 100гр. на хранене. Рибата също е добър източник на протеини за организма и е добре да се включва два пъти седмично в менюто ни с около 120 гр. на хранене. Яйцата също могат да бъдат източник на калории и протеини, като осигуряват същото количество протеин, което се съдържа в 30гр. месо. Зрелият боб е с ниско съдържание на мазнини, но е с високо съдържание на фибри и протеини, като това ви помага да се заситите с по-малко количество храна. Протеиновите храни трябва да съставят от 160гр. до 200гр. от дневния прием на храна.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)