Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил
Кошницата е празна!

За какво му е витамин Е на нашето тяло?

За какво му е витамин Е на нашето тяло?

Витамин Е е основен мастно разтворим витамин, съдържащ се в яйца, черен дроб, ядки и семена, в някои видове на растително масло, а също и в някои плодове и зеленчуци, и отговаря за редица важни функции в тялото ни. Препоръчителната дневна доза е 15 милиграма витамин Е, като най-добре е да дойде от хранителния ви режим, но ако не, може и като хранителна добавка.

 

Антиоксидантна функция

Антиоксидантите като витамин E помагат за предотвратяване увреждането на вашите клетки от съединения, наречени свободни радикали, и може потенциално да намали риска от рак и сърдечни заболявания. Свободните радикали се произвеждат, когато тялото ви влиза в контакт с ултравиолетовите слънчеви лъчи, замърсяването на въздуха, цигарения дим, както и когато тялото ви превръща храната, която поеме, в енергия.

 

Имунната функция

Трябва да се приема много витамин E за правилната имунна функция. Хората, които имат ниски нива на витамин Е, са склонни да имат увредена имунна функция и така се разболяват по-често. Когато тези хора вземат добавки с витамин Е, за да си повишат нивата му в организма към нормалните, имунната им функция се подобрява. Това е особено важно за възрастните хора и тези, страдащи от ХИВ / СПИН, тъй като те са склонни да имат намалена имунна функция. Диети с повишен прием на витамин E са показани за подобряване на този проблем.

 

Витамин E и кръвта

Без витамин E, тялото ви ще има затруднения при формирането на червените кръвни телца. Витамин Е също играе важна роля в използването на витамин К, който помага за кръвосъсирването. Самият витамин E обаче действа като разредител на кръвта като разширява кръвоносните съдове, така че е по-малко вероятно да се образуват съсиреци. Хората, които приемат други лекарства за разреждане на кръвта  е добре да избягват приема на витамин Е, тъй като може да увеличи риска от прекомерно кървене.

 

Клетъчна функция

Витамин Е играе също така важна роля във връзка с клетките. За клетъчната диференциация (развитие на специализирани клетки от една начална клетка) е необходим витамин E както за деленето на клетките, така и за клетъчната сигнализация, която позволява на вашите клетки да общуват помежду си. Нужно е клетките ви да комуникират, за да поддържат тялото да функционира правилно, като така спомагат за добрата имунна функция и за лечението на повредените тъкани в тялото.

 

Свързани продукти със статията:

Солгар Витамин Е (Solgar) 100 IU - 100 гел капсули

 

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)