Добре дошли! Вход | Регистрация!
Кошницата е празна!

Дали гроздето е новото чудо за изгаряне на мазнини?

Дали гроздето е новото чудо за изгаряне на мазнини?

 

Оказва се, че гроздето може да даде много повече на организма ни от това да бъде просто здравословна закуска. Не, това не е заради нов вид генна модификация, а заради съединение, намерено в гроздето, което може да помогне на организма да изгаря мазнините.

 

Какво показват изследванията?

Според последни проучвания в червеното грозде има киселина, наричана Елагова, коятото е смятана за ключът към намаляване на вредните мазнини по корема и черния дроб. Точно тези мазнини доказано водят до затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Препоръчваният дневен прием е най-малко 4,5 милиграма Eлагова киселина за килограм телесно тегло, който води до 25% по-малко мазнинна маса и по-добър метаболизъм на кръвната захар. Това означава около 340 милиграма елагова киселина на ден за 70 килограмов човек.

 

Колко грозде  трябва да приемате?

В случай, че се чудите, гроздето само по себе си не е достатъчно за постигане на желаните резултати. Хранителните източници на Елагова киселина включват плодове, зеленчуци и ядки, така че една по-обща диета е най-добрият начин да се увеличи цялостния прием на Елагова киселина. Освен това най вероятно само Елаговата киселина не може да бъде отговорна за изгаряне на мазнините.  Това се дължи на нещо комплексно, свързано със сложната матрица на хранителните вещества, присъщи в пълнозърнестите храни.

Повече причини да обичаме гроздето.

Последните изследвания на няколко вида десертно грозде предлага дори повече причини да го обичаме. Те установяват, че гроздето може да насърчава оптимално мазнинния и глюкозния метаболизъм, което е важно за 35 процента от възрастните хора, класифицирани като хора в преддиабетно състояние и при риск за развитие на диабет тип 2.

Някои хора смятат, че няма нищо общо между плодовете и диабета, но експертно мнение се различава: Тези открития подкрепят препоръката на Световната диабетна асоциация да се насладите на плодовете като въглехидратни хранителни вещвства в рамките на здравословния дневен план за хранене.

 

Идеи как да включите гроздето в менюто си.

Най-простия начин е като го измиете добре и го хапвате през деня. За предпочитене е когато гроздето е в разгара на сезона си- така ще му се насладите изцяло. Има доста видове грозде, но два от най-разпространените са Калифорнииското десертно грозде, което е в сезон от Май до Януари и Мискета, който е в сезон от Септември до Октомвври.

В по-топлите месеци, консумирането на изстудено грозде направо от фризера е не само приятно и освежаващо, но и дава естествена здравословна алтернатива пред другите замразени десерти. Допълнителни идеи как да включите гроздето в диетата си:  на салати, като закуска или след основното ядене.

 

 

Заключение.

Изучаването на Елаговата киселина в гроздето е първото по рода си иследване, което да опише как точно съединението може да бъде отговорно за изгаряне на мазнините. Дори и обещаващо, иследването все още е необходимо да бъде повторено. До тогава това, което ние знаем е, че Елагова киселина се среща в естествено здравословни храни, които можем да добавим в едно балансирано меню със или без потърждение на това ново проучване. Дори по-добре, тъй като гроздето е плод, то е здравословен източник на въглехидрати. Най-хубавото е, че консумирането на грозде е практичен и достъпен начин за приемане на здравословна храна за деца и възрастни.

 

 

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)