След дългата неприятна зима сигурно Ви е омръзнало от дебели черни чорапогащи и нямате търпение да започнете да показвате копринено гладка кожа всеки ден. Има много зони, през които да преминете: подмишници, ръце, крака и не на последно място – бикини зоната. Нека започнем с нея и преминем към останалите части за обезкосмяване:

Как да премахнем космите от:

Бикини зоната

Ако искате да си почувствате кожата си супер гладка около бикини зоната, имате няколко варианта:

Първият е бръснене. Макар резултатите с този метод да не са особено дълготрайни, той е безболезнен и можете да го прилагате в уюта на собствения си дом.  За да се избегне страховитото парене от бръснача, от което се страхуват много хора, дерматолозите препоръчват да изчакате, докато кожата Ви се хидратира добре под душа или във ваната. Използването на овлажняваща пяна, крем или гел вместо сапун за бръснене ще предотврати появяването на подкожни косъмчета или наранявания и парене от ножчето за бръснене.

Друг вариант за обезкосмяването на бикини линията е кола маска. Косъмчетата в бикини зоната имат тенденция да бъдат груби и дебели, което е идеално за използването на топла кола маска. И тъй като с този метод косъмчетата се изтеглят от корените, те растат по-бавно и изтъняват с течение на времето. Има няколко вида обезкосмяване с кола маска, включително топла кола маска, която се нанася загрята от нагревател за кола маска и се отстранява посредством лентички, предназначени за тази цел.

Ако приоритет за Вас е дълготрайният резултат, то кола маската е най-добрият вариант за Вас. Епилацията с топла кола маска трае от 3 до 6 седмици, което си е голям интервал от време.

Краката

Най-честият начин за премахване на косми от краката, разбира се, е бръсненето. Ако не Ви пречи да отделяте време на всеки няколко дни (в зависимост от това колко бързо растат косъмчетата), това е добър избор. Използвайте нови и остри самобръсначки или бръсначи и задължително в съчетание с овлажняваща пяна, крем или гел, съветват дерматолозите. Ако започнете да усещате парене, това може да се дължи на дрехите Ви. Тесните дрехи като спортни клинове, чорапи и дънки може да предизвикат врастване на косъмчетата и подутини по кожата, тъй като материята стяга тялото и затруднява нормалния път на растеж на косъмчетата. Ексфолирането два пъти седмично или до два дни преди епилация ще Ви помогне с тези проблеми. И помнете, избягвайте ексфолация непосредствено след бръснене, защото тогава кожата Ви е най-чувствителна.

Обезкосмяване на краката и ръцете с кола маска.

Ако имате висок праг на търпимост и предпочитате да запазите растежа в граници, помислете за кола маска, тъй като обикновено резултатите от нея траят между 3 и 6 седмици.

Друг метод за епилация, който много хора знаят и харесват, е депилиращият крем. Силно ароматните формули, налагани през последните години, но и новите подобрени комбинации, които обещават да бъдат по-малко дразнещи и щадящи кожата, правят депилиращите кремове все по-популярни. Кремове за депилация използват химикали, като например калциев или калиев тиогликолат, които нарушават дисулфидните връзки в кератина и така отслабват косъмчетата. Ако сте се спрели на този метод, не забравяйте да си направите тест за алергии върху малък участък от кожата, преди да започнете да го използвате. Дръжте депилиращия крем не по-дълго от посоченото време в листовките.

Подмишниците

Космите на подмишниците растат с почти 50% по-бързо от космите по краката (споделят производители на самобръсначки), така че бръсненето всеки ден или през ден е препоръчително. Ако имате по-чувствителни подмишници, се убедете, че самобръсначката е остра и изплаквайте редовно между бръсненията. Ако кожата Ви често се претърква и е по-чувствителна, използвайте гел за бръснене или лосион, бръснете по посока на косъма, също така подменяйте ножчето по-често. Използването на хидрокортизонен крем е задължително при поява на червени петна по кожата след процедурата.

Една бърза кола маска всеки месец ще предпази подмишниците Ви от раздразненията на всекидневно бръснене. Използването на кола маска редовно намалява подкожните косъмчета и възпалението на кожата.

Лазерната епилация е много по-дълготраен метод, в сравнение с другите, но се препоръчва ако сте сигурни, че никога повече няма да искате окосмяване в конкретните зони. С лазерната епилация може да се отървете от 70 до 90% от космите (може и повече), като така ще намалите или премахнете напълно нуждата от редовна епилация. Въпреки че е по-скъпа процедура (около 100 до 200 лв. на сесия, в зависимост от частта на тялото), бихте могли да приключите с разходите за самобръсначки, кремове за депилация, кола маска и такса при козметици.

Ръцете (предмишниците)

Въпреки че по тези зони космите се премахват по-рядко, има много хора, които предпочитат да се отърват от мъха по ръцете си. Най-лесният метод е с восъчни ленти и кола маска. За разлика от топлата кола маска, тези предварително покрити ленти се прилагат при стайна температура, изискват минимални усилия и може да се използват у дома. С течение на времето може да доведе до разредяване и намаляване на окосмението по ръцете и удължаване интервалите между сесиите. Дали ще изберете метода с топла кола маска, или с восъчни лентички, ефектът ще е сходен. За по-придирчивите, може да използвате бебешка пудра за предотвратяване на залепване на восъка по кожата. Може да премахвате остатъците от восъка с памучен тампон, напоен с бебешко олио.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg