Не всеки е чувал за тази малка и загадъчна киселина, но в действителност, тя има много голямо влияние върху живота ни и нашето тяло по толкова много начини. Нейните ползи за здравето се появяват бавно, но набират популярност в козметичната индустрия доста бързо, като там се използват за лечение, въпреки че още се правят изследвания от ползите и.

Може да бъдете още по-изненадани да научите, че това вещество се съдържа по естествен начин в собственото Ви тяло, което го произвежда ден след ден. И така, какво е хиалуронова киселина? Какво прави тя и как може да ни помогне? Отговорите на тези и още въпроси ще намерите в тази статия.

Какво точно е хиалуроновата киселина и какво прави тя?

Хиалуроновата киселина е вещество, което е свързано с колагена и еластина, като така те образуват хрущялите. Хиалуроновата киселина осигурява подхранването на синовиалната течност между ставите, която е нужна за здрави междукостни връзки и така Ви държи подвижни за по-дълго време. Тя също така поддържа хрущяла изключително гъвкав и здрав. В действителност, хиалуроновата киселина присъства във всяка тъкан на тялото, извършваща жизненоважни функции.

Тя отнема токсините и помага за доставянето на така необходимите хранителни вещества до клетките, до които не достига кръв. Хрущялът е отличен пример за това и без хиалуроновата киселина ставите ни ще станат крехки и слаби. Хиалуроновата киселина също помага за задържане на вода, като заключва влага в пространството между всяка клетка. Това поддържа колагена и еластина влажни, което от своя страна може да спомогне за по-младежки вид в дългосрочен план.

Нека сравним ставите на човешкото тяло с работните части на голяма машина. Ставната течност в човешкото тяло извършва същата функция като маслото в машините. Маслото на машината ще трябва да бъде сменено, тъй като от топлината и триенето, в крайна сметка, се разпада вискозитетът му.

Хиалуронова киселина - значение, предназначение, ползи.

Маслото изтънява до такава степен, че не може да защитава металните повърхности от износване. Ако не бъде добавено ново масло за смазване, в края на краищата, машината ще блокира. Хиалуроновата киселина подпомага ставите на тялото по същия начин. С напредването на възрастта ефектът на ставната течност намалява и в този случай, хиалурновата киселина помага да се възобновят нормалните стойности.

Знаете ли, че големи количества на хиалуронова киселина могат да бъдат намерени във вътрешността на очната ябълка? Това се нарича течност на стъкловидното тяло и се състои почти изцяло от хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина дава на течността във вътрешността на окото масло, произлязло от нея. Ако използваме аналогията с машината отново, маслото действа като шоков защитник за окото и доставчик на хранителни вещества за него.

Какви са допълнителните ползи за здравето?

Това е очарователната част, тъй като някои проучвания са показали, че хиалуроновата киселина може да бъде чудесно лечение за две неприятни и болезнени болести като остеопороза и ревматоиден артрит, особено когато тя се инжектира. Един изследователски проект показва, че повече от 80 на сто от лицата са получили голямо облекчение от артрита в продължение на една година, преди да е необходима следваща инжекция.

Как се използва хиалуроновата киселина в козметиката?

Козметичните продукти, които съдържат хиалуроновата киселина, хидратират кожата много добре. Те правят кожата много по-гладка и сияйна и това кара хората да се чувстват много по-добре в собствената си кожа. Но тя помага много повече, последните клинични проучвания са открили, че хиалуроновата киселина действително помага на раните да зарастват много по-бързо и също така помага за премахването на нови и стари белези по кожата.

Продуктите с хиалуронова киселина се делят на такива, съдържащи се в кремове, хапчета и инжекционни. Всички те се използват за намаляване на всяко отпускане на външния вид на кожата. Вдлъбнатини в кожата, причинени от наранявания, акне и други кожни заболявания могат да се лекуват с помощта на хиалуронова киселина. Важно е да се помни, че хиалуроновата киселина, в крайна сметка, се абсорбира напълно в тялото и няма значение дали я приемате като хранителна добавка, козметичен продукт, или дори като медицинско лечение, тя няма да има краен и постоянен ефект. Една процедура следва обаче да продължи около девет месеца.

Откъде да си набавим хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина може да се прилага успешно чрез инжекция, но има и алтернативни методи, които постигат същите резултати и може да ги намерите в здравните магазини, аптеките и дори в онлайн магазините под формата на хранителни добавки или козметични продукти с хиалуронова киселина. За да има видим ефект, е необходимо да се взима два до четири месеца, а след това е препоръчително да се намали приеманата дозата. Хиалуроновата киселина преминава естествената ензимна почистваща техника, което води до много по-добро усвояване от организма ни. Погълната като хапче, тя по-лесно прониква в съединителната тъкан.

Има хора, съмняващи се, че хиалуроновата киселина играе чак толкова огромна роля за човешкото тяло, но изхождайки от факта, че с всеки изминал ден се откриват нови и нови ползи от нея, се убеждаваме в обратното. Вече знаем, че нашето тяло съдържа хиалуронова киселина и че без нея не може да функционира правилно. Приемането и като добавка трябва да става с повишено внимание или с предписание от компетентно лице. Хубаво е да се информирате по темата, в интернет има доста статии. Проучете внимателно и различните марки хиалуронова киселина на пазара.

Хиалуроновата киселина е ценна за Вашето здраве!

Свързани продукти със статията!

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg