Крушите предоставят много добър източник на фибри, а също така са добър източник на витамин В2, С, Е, мед и калий. Те съдържат значително количество пектин, което представлява лесно разтворими във вода фибри.

Крушите съдържат по-високи нива на пектин от ябълките, като това ги прави ефективни при намаляването на нивата на холестерол и подпомагане нормалната работа на червата. Поради тези си свойства крушата често се препоръчва от лекарите като хипоалергенен плод, който е с високо съдържание на фибри. При консумацията на круши е по-малко вероятно да се получат нежелани реакции в сравнение с приема на други плодове. Крушите често се препоръчват от лекарите и педиатрите като безопасен плод, който може да се дава на малките бебета. Те са изключителен източник на диетични фибри, когато се ядат, без да се белят. 

В следващите редове ще се запознаем с част от плюсовете от консумирането на круши.

  • Крушите подпомагат имунната система, дават енергия и помагат при възпаления.Кръвното налягане: Крушите имат антиоксидантен и антиканцерогенен глутатион, който помага за предотвратяване на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт.
  • Превенцията на рака: Високото съдържание на витамин C и мед защитават клетките от повреждане от свободните радикали.
  • Холестерол: Високото съдържание на пектина в крушите ги прави много полезни за сваляне на холестерола.
  • Здрава чревна флора: Когато крушата се прием, не под формата на сок, а се яде сурова, фибрите, съдържащи се в нея, са много полезни за здравето на дебелото черво.
  • Запек: Пектинът в крушите е диуретик и има леко слабително действие. Редовната консумация на сок от круши помага за регулиране на изхождането.
  • Енергия: Поради своите големи количества на фруктоза и глюкоза можете да получите бърз и натурален източник на енергия от крушовия сок.
  • Треска (висока температура): Охлаждащият ефект в крушата е отлично средство за облекчаване на треска. Освен с традиционните методи за сваляне на високата температура, приемането на сок от круши е идеален начин за борбата срещу треската.
  • Имуностимулант: Антиоксидантните хранителни вещества в крушите са от съществено значение за изграждането на имунната система. Пийте сок ​​от круши, когато почувствате, че не Ви е добре.
  • Възпаление: Сокът от круши има противовъзпалителен ефект и помага за облекчаване на страдащите от силни болки с различни възпалителни състояния.
  • Остеопороза: В крушите се съдържа високо ниво на бор. Борът помага на тялото да запази и задържи калция, като по този начин предотвратява или забавя остеопорозата.
  • Бременност: Високото съдържание на фолати (фолиева киселина) предотвратява дефекти на невралната тръба при кърмачета.
  • Недостиг на въздух: летните жеги може да причинят задух при дишане и поява на храчки при децата. Приемането на сок ​​от круши през този период ще помогне за отхрачването и лесното дишане.
  • Проблеми с гърлото: Това, че сезонът на крушите е през топлата част на годината, не е случайно. Пиенето на крушов сок всяка сутрин и вечер помага на цялото ни тялото да се охлажда ефективно, когато е топло. Със своите съставки подхранва гърлото и помага за предотвратяване на проблеми с него.
  • Гласни струни: Сварете сок от китайски круши с една чаена лъжица мед и го изпийте, докато е топъл. Този чай е изключително лековит за гърлото и гласните струни.
  • Фибри: Крушите са отличен източник на природни и диетични фибри. Една круша ще Ви даде 24% от препоръчителната дневна доза фибри, от която се нуждаете. Фибрите не съдържат калории, но съдържат необходими елементи от здравословното хранене, тъй като помагат да се поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници.

Какво представлява пектинът?

Пектинът е вид разтворими фибри, които се свързват с мастните вещества в стомашно-чревния тракт и спомагат за отстраняването им. Това помага за намаляване нивата на холестерол в кръвта. Разтворимите фибри също така помагат за регулиране на захарта, използвана от тялото ни.

Крушите са много полезни за бременни жени, предотвратяват развитие на рак, понижават кръвното налягане, помагат при запек.Изследванията показват, че диета с високо съдържание на фибри може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Как крушите се класират в гликемичения индекс?

Крушите съдържат 26 грама въглехидрати. Въглехидратите в крушите са с нискък гликемичен индекс и имат нисък гликемичен товар. Това означава, че въглехидратите в крушите бавно се превръщат в захар и навлизат в кръвообращението. Крушите са добър избор за получаване на здравословни въглехидрати.

Съдържат също така витамин С.

Току-що откъснатата круша е добър източник на витамин С, като тя съдържа 10% от RDA за витамин С (наричан също аскорбинова киселина).

Витамин С е важен антиоксидант, който помага за нормалния метаболизъм, възстановяването на тъканите и също така помага за предотвратяване вредата от свободните радикали (разрушителни странични продукти от метаболизма на организма). Витамин C помага за заздравяването на порязвания, натъртвания и за защита срещу редица инфекциозни заболявания.

Калий.

Свежите круши предлагат 5% от препоръчителната дневна доза (190 мг калий) на 1 брой плод.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)
keepfit.bg