Крушите предоставят много добър източник на фибри, а също така са добър източник на витамин В2, С, Е, мед и калий. Те съдържат значително количество пектин, което представлява лесно разтворими във вода фибри.
Крушите съдържат по-високи нива на пектин от ябълките, като това ги прави ефективни при намаляването на нивата на холестерол и подпомагане нормалната работа на червата. Поради тези си свойства крушата често се препоръчва от лекарите като хипоалергенен плод, който е с високо съдържание на фибри. При консумацията на круши е по-малко вероятно да се получат нежелани реакции в сравнение с приема на други плодове. Крушите често се препоръчват от лекарите и педиатрите като безопасен плод, който може да се дава на малките бебета. Те са изключителен източник на диетични фибри, когато се ядат, без да се белят.
В следващите редове ще се запознаем с част от плюсовете от консумирането на круши.
- Кръвното налягане: Крушите имат антиоксидантен и антиканцерогенен глутатион, който помага за предотвратяване на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт.
- Превенцията на рака: Високото съдържание на витамин C и мед защитават клетките от повреждане от свободните радикали.
- Холестерол: Високото съдържание на пектина в крушите ги прави много полезни за сваляне на холестерола.
- Здрава чревна флора: Когато крушата се прием, не под формата на сок, а се яде сурова, фибрите, съдържащи се в нея, са много полезни за здравето на дебелото черво.
- Запек: Пектинът в крушите е диуретик и има леко слабително действие. Редовната консумация на сок от круши помага за регулиране на изхождането.
- Енергия: Поради своите големи количества на фруктоза и глюкоза можете да получите бърз и натурален източник на енергия от крушовия сок.
- Треска (висока температура): Охлаждащият ефект в крушата е отлично средство за облекчаване на треска. Освен с традиционните методи за сваляне на високата температура, приемането на сок от круши е идеален начин за борбата срещу треската.
- Имуностимулант: Антиоксидантните хранителни вещества в крушите са от съществено значение за изграждането на имунната система. Пийте сок от круши, когато почувствате, че не Ви е добре.
- Възпаление: Сокът от круши има противовъзпалителен ефект и помага за облекчаване на страдащите от силни болки с различни възпалителни състояния.
- Остеопороза: В крушите се съдържа високо ниво на бор. Борът помага на тялото да запази и задържи калция, като по този начин предотвратява или забавя остеопорозата.
- Бременност: Високото съдържание на фолати (фолиева киселина) предотвратява дефекти на невралната тръба при кърмачета.
- Недостиг на въздух: летните жеги може да причинят задух при дишане и поява на храчки при децата. Приемането на сок от круши през този период ще помогне за отхрачването и лесното дишане.
- Проблеми с гърлото: Това, че сезонът на крушите е през топлата част на годината, не е случайно. Пиенето на крушов сок всяка сутрин и вечер помага на цялото ни тялото да се охлажда ефективно, когато е топло. Със своите съставки подхранва гърлото и помага за предотвратяване на проблеми с него.
- Гласни струни: Сварете сок от китайски круши с една чаена лъжица мед и го изпийте, докато е топъл. Този чай е изключително лековит за гърлото и гласните струни.
- Фибри: Крушите са отличен източник на природни и диетични фибри. Една круша ще Ви даде 24% от препоръчителната дневна доза фибри, от която се нуждаете. Фибрите не съдържат калории, но съдържат необходими елементи от здравословното хранене, тъй като помагат да се поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници.
Какво представлява пектинът?
Пектинът е вид разтворими фибри, които се свързват с мастните вещества в стомашно-чревния тракт и спомагат за отстраняването им. Това помага за намаляване нивата на холестерол в кръвта. Разтворимите фибри също така помагат за регулиране на захарта, използвана от тялото ни.
Изследванията показват, че диета с високо съдържание на фибри може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Как крушите се класират в гликемичения индекс?
Крушите съдържат 26 грама въглехидрати. Въглехидратите в крушите са с нискък гликемичен индекс и имат нисък гликемичен товар. Това означава, че въглехидратите в крушите бавно се превръщат в захар и навлизат в кръвообращението. Крушите са добър избор за получаване на здравословни въглехидрати.
Съдържат също така витамин С.
Току-що откъснатата круша е добър източник на витамин С, като тя съдържа 10% от RDA за витамин С (наричан също аскорбинова киселина).
Витамин С е важен антиоксидант, който помага за нормалния метаболизъм, възстановяването на тъканите и също така помага за предотвратяване вредата от свободните радикали (разрушителни странични продукти от метаболизма на организма). Витамин C помага за заздравяването на порязвания, натъртвания и за защита срещу редица инфекциозни заболявания.
Калий.
Свежите круши предлагат 5% от препоръчителната дневна доза (190 мг калий) на 1 брой плод.
Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.
Оставете коментар