Премено навън и прекомерното третиране на косата със сешоар и преса за коса могат да причинят косопад.Най-добрият начин да мислим за начина, по който косата расте, е да си представим една градина. Колко добре тя расте, е изцяло в резултат на това, което се случва "под земята." За да може да протекат нормално всички цикли на растеж на косата, трябва първо да се погрижим за кожата на скалпа. Нещата, които пречат на правилното протичане на циклите - като лекарства, болест, инфекция, или химикали - имат потенциала да спрат косата да се формира правилно. Въпреки че загубата на коса може да изглежда като по-важен проблем при мъжете, жените са почти толкова податливи към изтъняване или загуба на коса. Повечето жени го забелязват в 50-те или 60-те години, но това може да се случи на всяка възраст и по най-различни причини.

Косата расте в три различни цикъла: анаген, катаген и телоген. Около 90% от космите на главата са в стадий анаген, или фаза на растеж, която трае някъде от две до осем години. Преходната фаза (катаген) обикновено продължава 2-3 седмици, през които се образува космен фоликул. По време на телогена, който продължава около 2-4 месеца, косата е в покой.

През по-голямата част от времето, през което косата е по скалпа, тя расте. Тя расте с около 15 см на година при повечето хора.

Повечето хора губят някъде от 50 до 100 косъма всеки ден. В дните, когато косата се измива, хората могат да загубят до 250 косъма. Но това не означава, че в стремежа си да запазим косата по скалпа, трябва да я мием по-рядко, тъй като космите така или иначе ще паднат.

За тези, които не плануват да преброяват косата си всеки ден, има начини да разберете дали косата Ви изтънява, или пада повече от нормалното. Когато се събуждате сутрин и намирате коса по възглавницата си или когато по гребена остане повече коса от обикновено.

Причина за косопад може да е силният стрес.Ако космените фоликули са еднакви по размер или ако загубата на коса е внезапна, е възможно проблемът да не е наследствен, а да се корени някъде другаде.

Има широк спектър от състояния, които могат да допринесат за загуба на коса, като някои от най-честите са бременност, болести на щитовидната жлеза и анемия. Други включват автоимунни заболявания, синдром на поликистозни яйчници и кожни заболявания като псориазис и себореен дерматит. Някои жени споделят, че започват да губят повече коса в периода на менопауза.

Причина за косопад може да бъде и изключителен стрес, физическа травма като операция или интензивно заболяване, драстична загуба на тегло за кратък период от време, както и приемането на прекалено много витамин А. Като загубата на коса може да се случи след няколко седмици до шест месеца след някое от тези преживявания.

Косопад може да се получи и от стегнати кокове и плитки, както и от прекаленото сресване и агресивното сушене на мократа коса с кърпа.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg