Стриите най-често се появяват, когато бързо качвате или сваляте килограми. Много културисти имат стрии, както и бременните жени. Стриите се предават и генетично, така че ако Вашата майка има стрии, то тогава и Вие сте предразположени към тяхната поява.

Ето някои други причини за появата на стрии:

Бързо наедряване: както при момичетата, така и при момчетата е възможна появата на стрии през пубертета поради извънредното качване на килограми.

При спазване на диети и бързо отслабване и напълняване се получават стрии.Диети: бързото сваляне или качване на килограми може да стресира кожата Ви и да доведе до поява на стрии.

Непълноценно хранене: много от храните, които консумираме, подпомагат производството на колаген; спазването на диета, особено по време на бременност или през пуберта, може да Ви лиши от голяма част от необходимите вещества, стимулиращи производството на колаген от организма; много е важно да се уверите, че приемате достатъчно количество есенциални мастни киселини, които тонизират кожата.

Генетични причини: някои хора са предразположени към поява на стрии; ако Вашите майка или сестра имат стрии, то тогава е много вероятно при Вас също да се появят.

Стадии на развитие

Може би сте забелязали, че имате стрии, различни по цвят и големина. Това се дължи на факта, че някои от тях са в начален етап на развитие, а други – в напреднал. Съществуват три стадия, през които стриите се развиват, ако не бъдат лекувани навреме:

Първи стадий – може да забележите розови стрии, които понякога дори сърбят, а кожата около тях изглежда тънка и увредена.

Втори стадийстриите започват да нарастват на ширина и дължина, възможно е да станат ярко червени.

Причини за появата на стрии и как се премахват?Трети стадий – тъй като стриите ‘’остаряват’’, цветът им ще се променя към млечно бял или сивкав; възможно е да приемат неправилни форми, а грапавостта им да изчезне.

Щом стриите преминат през първите два стадия, ще станат още по-труднолечими. Именно затова е важно да се използват силни кремове против стрии, съдържащи какаово масло и колаген.

Кремовете с какао и колаген против стрии не само лекуват стриите, но подобряват и кръвообращението. Масажирането на засегнатите зони с крема против стрии подобрява кръвообращението и спомага за възстановяването на клетките. По-доброто кръвообращение стимулира производството на колаген и подпомага клетъчната регенерация – два процеса, необходими за намаляване на стриите и превенция срещу последващата им поява.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg