Ако търсите онлайн продукти против косопад, най-често излиза миноксидил. Има само един проблем - по-голямата част от информацията за тези продукти е написана за мъже.

Статистически това не е голяма изненада. Докато почти всички са запознати с плешивостта при мъжете, много по-малко хора са наясно с косопада при жените, въпреки че 40% от жените до 50-годишна възраст страдат от някаква форма на косопад.

Подобно на мъжката плешивост, загубата на коса при жените може да започне изненадващо рано. Загубата на коса при жените възниква по различни причини, от стрес и хранителни дефицити до хормонални проблеми. По-долу сме изброили някои от най-честите причини за косопад при жените:

Андрогени

Андрогените са мъжки полови хормони. Въпреки че са „мъжки“ хормони, повечето андрогени също присъстват при жените в малки количества. Ако сте генетично чувствителни към хормони като DHT (дихидротестостерон), това може да повлияе на линията на косата Ви.

След раждане

Не са редки случаите, при които жените временно губят коса след раждането. Това се нарича следродилен телогенен ефлувиум. Изследванията показват, че повечето жени страдат от косопад между два и четири месеца след раждането и продължава до шест месеца, но обикновено не надвишава 15 месеца.

Хормонални колебания

Промените в нивата на хормоните в тялото Ви могат да повлияят на дебелината и здравето на косата Ви, което означава, че може да загубите коса поради хормонален дисбаланс.

Стрес

Както физическият, така и емоционалният стрес могат да предизвикат косопад при жените, което означава, че прекалено стресиращият професионален живот или травматично преживяване може да са виновни, ако сте забелязали, че косата Ви започва да изтънява.

Автоимунни заболявания

Понякога имунната Ви система може погрешно да насочи космените фоликули, което води до изтъняване и загуба на коса. Този тип косопад се нарича „алопеция ареата“.

Лекарства

Някои лекарства, като антидепресанти и лекарства, използвани за лечение на рак и други сериозни заболявания, могат да доведат до загуба на коса. Тази загуба на коса обикновено се обръща, след като лечението приключи, и рядко е постоянна.

Вредни прически

Прически и процедури, които стресират косата Ви, като процедури с горещо масло и плитки, могат да увредят косата Ви в дългосрочен план.

Миноксидил действа, като ускорява цикъла на растеж на косата Ви. Както за мъжете, така и за жените космените фоликули преминават през четири различни етапа, докато всеки от космите Ви расте, почива и в крайна сметка се отделя:

  • Анагенната фаза. Това е първата фаза в цикъла на растеж на косата. По време на тази фаза косата расте от едва видима до пълната си дължина. Тази фаза може да продължи години, докато косата Ви расте до пълната си дължина, преди да започне да се отделя и да пада.
  • Фазата на катагена. По време на тази фаза косменият фоликул започва да се свива и в крайна сметка, косата се отделя от скалпа Ви.
  • Телогенната фаза. Известен също като фаза „почивка“, по време на този етап старата коса почива, докато нова коса започва да расте под кожата.
  • Екзогенната фаза. Известна също като фаза „отделяне“, това е когато старата коса започва да пада и новата коса пробива през повърхността на скалпа Ви, за да я замести.

Изследователите вярват, че миноксидил действа, като преждевременно поставя космените фоликули във фаза анаген, което ги кара бързо да преминат през фазите на почивка и отделяне, преди да започнат да се възобновяват.

Резултатът е по-бърз цикъл на растеж на коса, като космите в покой и отделяне бързо навлизат във фазата на анагена и стимулират растежа на новата коса