Панкреасът играе решаваща роля в храносмилането на нашия организъм. Когато храната се изпразва от стомаха в тънките черва, тя се смесва с храносмилателните ензими от панкреаса, които неутрализират стомашната киселина, като така предотвратяват увреждане на червата. Тези ензими също така помагат да се разгради храната  така, че по-лесно да се абсорбира от тялото ни. Панкреасът произвежда инсулин, който понижава нивото на кръвната захар и позволява на тялото ни да съхранява енергията от храна за бъдеща употреба. Ако се храните с правилните храни, можете да лекувате и подхранвате Вашия панкреас. Храненето с тях може също да Ви помогне да избегнете заболяването панкреатит, което е болезнено възпаление на панкреаса.

Боровинки и череши

Някои храни, като боровинки, чесън, броколи, сладък картоф, са много полезни за панкреаса.Боровинките и черешите са добри източници на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване увреждането на клетките в нашето тяло.

Броколи

Броколите и други кръстоцветни зеленчуци като брюкселското зеле, обикновеното зеле и карфиол съдържат мощни химикали, които мгат да помогнат за предпазване от рак.

Чесън

Чесънът, заедно с разновидностите на лука, са добър източник на полезни хранителни вещества за здравето на панкреаса и за превенция от рак.

Червено грозде

Червеното грозде е добър източник на ресвератрол, който е мощен антиоксидант. Ако имате панкреатит, избягвайте червеното вино, вместо това изяжте шепа червено грозде.

Червени рейши гъби

Червените рейши гъби помагат за намаляване на възпаленията, като така се възстановява балансът на тялото. Използват се от стотици години в китайската медицина за лекуване на тежки възпаления.

Спанак

Спанакът е добър източник на желязо и витамин B, от които се нуждае вашият панкреас. Опитайте спаначена салата или спанак, задушен с чесън. Други листни зеленчуци, като къдраво зеле и всичките разновидности на киселеца, също са много полезни за Вашия панкреас.

Сладки картофи

Сладките картофи, заедно с други оранжеви и жълти зеленчуци като моркови, царевица и тиква, съдържат хранителни вещества, които са много полезни за панкреаса и помагат за превенция на рак.

Тофу

Тофу, боровинки, доматена супа, кисело мляко са полезни за панкреаса.Тофу е храна с китайски произход, която се прави от соево мляко, по подобие на сиренето от прясно мляко. То е отличен източник на ниско мазнинен протеин. За здравословна диета ни трябват протеини, но приемането на твърде многото мазнини ще влоши съществуващи проблеми с панкреаса.

Доматена зеленчукова супа

Доматите са добър източник на витамин C и антиоксиданти. Зеленчуците също съдържат антиоксиданти и полезни хранителни вещества, а супата осигурява допълнителни течности за организма ни.

Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на пробиотици, полезни бактерии, които спомагат за поддържане на имунната и храносмилателната система да функционират по най-добрия начин. Избирайте кисело мляко без добавена захар.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg