Когато става дума за епилация, има безброй много методи, между които да се избира: някои по-скъпи, някои по-сложни, някои по-болезнени, някои по-издръжливи. В това ръководство за епилация едни от най-големите специалисти в Америка и Европа коментират плюсовете и минусите на шест техники на епилация. Прочетете ръководството и решете кои от тях са най-подходящи за Вас.

Бръснене

Бръсненето е един от най-евтините и най-лесно достъпни методи за премахване на косми поради факта, че можете да го направите сами в банята, а и отнема само минута или две за обработване на големи области като краката Ви.

Най-добър за: крака, подмишници, бикини линията (ако не сте склонни към възпаление, натъртвания от самобръсначка и подкожни косми).

Съвети за безопасността: убождания и порязвания са възможни, но ако използвате ножчета, предназначени специално за бръснене по тялото (които могат да се справят с кривините около глезените и коленете), заменяйте ножчетата на самобръсначката често, използвайте крем, пияна или гел за бръснене, като така се намаляват възможностите за наранявания по кожата.

Ефективност: с подходящия инструмент и техника (бръснете по посока на растежа на косъма), можете да постигнете много гладка кожа. Но тъй като бръсненето премахва космите само над кожата, те ще пораснат отново много бързо. Затова се налага бръснене през няколко дни.

Вижте най-евтините методи за епилация

Крем депилатоар

Тези продукти съдържат химикали, които работят чрез разграждане на дисулфидните връзки в кератина на косъма. След като тези връзки са разградени и прекъснати, космите стават достатъчно слаби, така че буквално можете да ги избършете или изплакнете направо от кожата си. Един недостатък на този метод е, че тези химикали могат да имат неприятен мирис.

Най-добър за: крака, бикини зона, над горната устна и брадичка. Потърсете кремове, специално създадени за лице, защото тяхната формула е по-нежна, отколкото на кремовете с формула за по-груби косми като по краката.

Съвети за безопасността: Някои хора, особено тези с чувствителна кожа, откриват, че химикалите в депилатоарите може да предизвикат дразнене на кожата. С цел да се намали зачервяването и раздразнението, не оставяйте продукта по-дълго от необходимото върху Вашата кожа. Повечето продукти изискват около пет минути върху Вашата кожата, за да се получи желаният резултат, но ако кожата Ви е чувствителна, дръжте продукта по-малко време върху нея.

Ефективност: депилатоарът премахва космите над повърхността на кожата, като следствие от това ефективността му ще трае в рамките на няколко дни. Кремът трудно се разнася правилно на големи площи, като например краката.

Бръснене, крем депилатор, епилатор, кола маска - кой метод е най-подходящ за обезкосмяване?

Кола маска

Топлата кола маска се нанася върху кожата на ленти, следвайки посока на растежа на косъма, а след това се изтегля в обратна посока на растежа на косъма. Топлината кара космените фоликули да се разширят леко, което прави по-лесно отстраняването на косъмчетата заедно с корените им.

Най-добър за: крака, ръце, малки области като горните устни, веждите и бикини зоната.

Съвети за безопасността: Не трябва да използвате топла кола маска в области, на които не трябва да се нанася Ретин А. Защото тя помага да се свалят мъртвите слоеве на кожата, а Ретин А изтънява самата кожа. Нанасянето на топла кола маска по кожата може също да предизвика зачервяване, дразнене и увреждане.

Използването на топла кола маска също може да причини врастнали косъмчета, особено в бикини зоната. За намаляване на риска е хубаво да се ексфолира кожата преди кола маската. Мъртвите кожни клетки могат да блокират космените фоликули и така да се получат врастнали косъмчета.

Най-големият проблем с кола маската е потенциалът за бактериална инфекция. Всеки път, когато апликаторната пръчка се потапя обратно във восъка, тя може да разпространи инфекция, предупреждават специалистите. Козметиците използващи топла кола маска, винаги трябва да използват нова пръчка за всеки клиент, за да се избегне пренасяне на инфекция. Най-рисковата зона е тъй наречената бикини зона, защото кожата там е много тънка (нежна) и чувствителна и има голям шанс да се инфектира. 

Специалистите препоръчват използването на новата технология за топла кола маска, а именно Рол-он кола маска. Стандартните пълнители са достатъчни за епилиране на 2 крака и бикини зона. Рол-он кола маска също е препоръчително да се използва само от 1 човек!

Ефективност: кола маска премахва косъмчетата с корена, а резултатите може да продължат до четири седмици след епилацията. При следващата епилация обаче трябва да оставите косъмчетата с дължина до 4-5 мм, преди да можете да епилирате с кола маска отново. При жените може да бъде болезнено дните преди менструация, тъй като кожата става много чувствителна. За да се избегне този дискомфорт, е препоръчително да вземете болкоуспокояващо преди процедурата.

Епилация със захар (Sugaring)

Тази древна техника от Близкия изток за епилация наскоро придоби популярност в САЩ и Европа. Тази техника използва проста рецепта от захар, лимонов сок и вода, за да се получи паста. Пастата се нанася върху кожата срещу посоката на растежа на косъма. Премахването става с лентички по посока на растежа на косъма, което го прави по-малко болезнено от колата маска.

Най-добър за: Методът е подходящ за всяка част от Вашето тяло, където може да се използва кола маска. Като например крака, ръце, лице и бикини линията.

Съвети за безопасността: Епилацията със захарна паста съдържа няколко основни съставки, които не съдържат консерванти и аромати, така че е малко вероятно да се получат някакви кожни алергии и дразнене от епилацията.

Ефективност: Епилацията със захарна паста има сходни резултати като при колата маска. С разликата на това, че тази техника щади кожата много повече от кола маската. Резултатите продължават около 4 седмици след процедурата.

Вдяване (Threading)

Техниката вдяване (Threading) също идва от Близкия изток и включва сложен метод за използване на конец, като се премахват космите от корена чрез втриване на самия конец във и между космите.

Най-добър за: Малки области като веждите и горната устна.

Съвети за безопасността: Техниката вдяване (Threading) е много хигиенична и безопасна дори и за чувствителна кожа, въпреки че тя може да предизвика дразнене, като се отскубват няколко косъмчета с корените едновременно.

Ефективност: Тази техника е много добра, но и трудоемка. След усвояването ѝ можете да премахвате цял ред от косъмчета наведнъж (за разлика от пинцетите, който премахват само по един косъм). Резултатите продължават до шест седмици.

Лазерна епилация

Този високотехнологичен метод на епилация е насочен към космените фоликули чрез топлина от лазер, като по този начин ги уврежда и така предотвратява бъдещ растеж на косъмчета. Това е най-скъпият вариант на епилация, но и най-дълготраен.

Най-добър за: Лазерната епилация може да се използва навсякъде по тялото. За да видите драстично намаляване на окосмяването се изискват множество процедури в течение на няколко месеца. Лазерната епилация е най-подходяща за по-малки области като линията на бикините и лицето.

Съвети за безопасността: Лазерната епилация е най-безопасният метод, когато се извършва от дерматолог, който не е просто обучен да използва оборудването, но също така има обширни познания за кожата. В неопитни ръце лазерът може лесно да причини увреждане на кожата, като например изгаряния и пигментни промени.

Ефективност: В шест месечен срок (правене на ежемесечни третирания) повечето жени виждат около 50% намаление на растежа на космите. Периодично поддържащо лечение на всеки няколко месеца е наложително, за да се предотврати повторен растеж.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg