Повечето хора знаят за важността на Витамин C, нo той има много повече свойства от това просто да се бори с обикновената настинка. Той също е важен хранителен елемент, който помага на тялото Ви да расте и да се развива правилно. И въпреки тази му важност, един на всеки шестима европейци дори не се доближава до препоръчителната дневна доза. Прочетете и разберете дали приемате достатъчно Витамин С.

Недостатъчно Витамин C

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е едно от най-важните хранителни вещества за тялото ни. Той подпомага здравето и се бори с рака и антиоксидантите, като играе ролята на защитник, предпазващ от увреждане клетките от свободните радикали (неща като химикали, кислород и мазнини). Витамин C също предпазва кожата и венците от ежедневното износване и разкъсване и също така помага да се предотвратят сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, той е безценен за предотвратяване на ставни заболявания, катаракта и остеопороза.

Признаци за недостиг на витамин C

В най-тежките случаи недостигът на Витамин С може да причини скорбут, заболяване, характеризиращо се с кървящи венци и обезцветяване на кожата. Това заболяване е сравнително рядко, докато други симптоми като рани, които зарастват по-бавно, са по-чести. Слаба имунна система и повишена чувствителност към настинки и белодробни инфекции са други признаци, че може да се нуждаете от повече Витамин С.

Признаци и симптоми на дефицит на витамин C.

Въпреки това, преди да започнете да приемате големи количества, имайте предвид, че не е 100% сигурно дали твърде много Витамин C не може да навреди на тялото ни. Въпреки че изследванията показват, че бъбреците ще отделят излишния Витамин C в урината ни, експертите съветват хората на възраст над 19 години да ограничат техния дневен прием до 2000 милиграма. Прекомерната консумация може да доведе до диария, болки в стомаха или по-високи нива на киселина в урината.

Изложени ли сте на риск от недостиг на витамин C?

Въпреки че Витамин С е един от най-лесно абсорбиращите се хранителни вещества от организма, има хора, които трябва да следят отблизо неговия дневен прием.

Възрастните европейци: Повечето възрастни не приемат дневната си доза от Витамин С поради простата причина, че те не ядат достатъчно плодове и зеленчуци.

Пушачите: Пушачите се нуждаят от 30% повече Витамин С от непушачите, защото имат по-високи нива на канцерогени в телата си от цигарите. Същото важи и за всеки, който често е изложен на пасивно пушене (в среда с тютюнев дим).

Алкохолици: Последните проучвания показват, че приемането на големи количества алкохол ще намали способността на тялото да абсорбира Витамин С наполовина.

Препоръчителна дневна доза на Витамин C

Препоръчвания хранителен прием на Витамин С варира значително по пол и възраст както следва:

Деца

 • 0-6 месеца: 40 мг на ден
 • 7-12 месеца: 50 мг на ден
 • 1-3 години: 15 мг на ден
 • 4-8 години: 25 мг на ден

Мъже

 • Мъже (на възраст 9-13): 45 мг на ден
 • Мъже (на възраст 14-18): 75 мг на ден
 • Мъже (на възраст 19 и повече години): 90 мг на ден

Жени

 • Жени (на възраст 9-13): 45 мг на ден
 • Жени (на възраст 14-18): 65 мг на ден
 • Жени (на възраст 19 и повече години): 75 мг
 • Бременните жени (на възраст 19 и повече години): 85 мг
 • Кърмещите жени (на възраст 19 и повече години): 120 мг

Хранителни източници на Витамин C

Приемането на повече Витамин С в диетата ни е вкусно и лесно. Ето някои отлични източници на този витамин:

 • Папая, 1 плод = 187,87 мг
 • Чушки, червени, сурови, 1 чаша = 174.8 мг
 • Броколи, задушени, 1 чаена чаша = 123,40 мг
 • Брюкселско зеле, варено, 1 чаша = 96,72 мг
 • Ягоди, 1 чаша = 81,65 мг
 • Портокали, 1 плод = 69,69 мг

Няколко съвета как да консумираме повече Витамин C

Въпреки че плодовете и зеленчуците са отличен източник на Витамин С, следните съвети могат да Ви помогнат да оптимизирате Вашия прием:

 1. Избирайте узрели плодове и зеленчуци. Неузрелите плодове и зеленчуци могат да съдържат по-малко от половината Витамин С от узрелите такива.
 2. Яжте ги сурови. Готвените плодове или зеленчуци в продължение на 10 до 20 минути може да намалят общото си съдържание на Витамин C наполовина. Вашият най-добър вариант е да ги консумирате сурови.
 3. Да се съхранява при стайна температура. Витамин С е много чувствителен към температурата. Около 25 процента от Витамин С може да се загуби по време на процеса на замразяване/размразяване. A дървена купа в кухнята е оптималното място за съхранение на всяка храна, богата на Витамин C.
 4. При невъзможност на консумация на плодове и зеленчуци или желание на консумация на повече Витамин С добър вариянт са качествените хранителни добавки с Витамин С. За оптимални резултати ги приемайте след хранене.

Свързани продукти със статията:

Солгар Витамин C 1000 mg - 90 таблетки.

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас :)

keepfit.bg